Testzsírszázalék mérés

Testzsírszázalék mérés: Nem a kilók számítanak!

A testzsírszázalékot figyelje ne a kilókat! A testzsírszázalék mérés a fogyás sikerességének és az egészség mércéje. A testzsírszázalék mérés segítségével pontos képet kaphat arról, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegének.

A testzsírszázalék mérés (Bioelektromos Impedancia Analízis - BIA) során a mérőműszer egy nagyon gyenge, egyáltalán nem érezhető elektromos áramot bocsájt át a testünkön, mellyel meghatározható a test elektromos ellenállása (impedanciája). Ez az ellenálás nagyban függ a testben felhalmozott zsír mennyiségétől, mivel a zsírszövet rosszul vezeti az áramot.

A testzsírszázalék mérő készülékek számos kivitelben készülnek az egyszerű, néhány ezer forintos változattól, a pontosabb mérést biztosító több tízezer forintba kerülő, drágább változatokig.

Miért a testzsírszázalék számít?

A testtömeg nem megbízható mutatószám az ember általános állapotának felmérésére vagy fogyásunk sikerességének felmérésére, mivel nem mutatja meg, hogy a testtömegünk hány százaléka izom és hány százaléka zsír. A testtömeget ráadásul még jelentősen befolyásolja a csontozat, a szervezet vízvisszatartása és egyéb tényezők is. Mindezeket viszont a testzsírszázalék mérő eszköz figyelembe veszi és megmutatja, hogy teljes testtömegének hány százaléka áll zsírból, így mindig pontos képet kaphat aktuális egészségi állapotáról, vagy a fogyásának sikerességéről.

A kilók becsapnak!

Ha éppen fogyókúrázik ne a leadott kilók alapján értékelje a fogyását, hanem a testzsírszázalék csökkenése alapján. Ha azt látja, hogy hétről-hétre egyre kevesebb kilót mutat a mérleg, de a testzsírszázaléka nem, vagy csak alig csökkent, akkor a fogyás főként izomból történt és nem a zsírpárnák csökkentek. Ilyen esetben gondolja át, hogy min kellene változtatnia.

A fogyás egészséges heti mértéke maximum 0,5 és 1,0 kg között lehet, de előfordulhat olyan hét is, hogy a kilók egyáltalán nem csökkentek, de a testzsírszázaléka igen. Ez azt jelzi, hogy ismét fogyott, de ha csak a kilókat nézte volna, akkor tévesen úgy gondolhatta volna, hogy nem fogyott, pedig igen.

Mennyi az ideális testzsírszázalék?

A szervezet számára létfontosságú a zsír a mindennapi működése során. Kipárnázza a vázrendszert, védi a belső szerveket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és energiahiány esetén innen pótolja a szükséges mennyiséget. Azonban fontos, hogy a testzsírszázalékunk mindig egy ideális tartományban legyen, ellenkező esetben számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet, ha túlságosan megnövekszik, vagy épp lecsökken.

Nők testzsírszázalék táblázata

KorSoványEgész­ségesTúlsúlyosElhízott
20-4021% alatt21-33%33-39%39% felett
41-6023% alatt23-34%34-40%40% felett
60 felett24% alatt24-36%36-42%42% felett

Férfiak testzsírszázalék táblázata

KorSoványEgész­ségesTúlsúlyosElhízott
20-408% alatt8-20%20-25%25% felett
41-6011% alatt11-22%22-27%27% felett
60 felett13% alatt13-25%25-30%30% felett

Sportolókra jellemző testzsírszázalék tartományok

SzintNőkFérfiak
Létfontosságú!10-13%2-5%
Versenyszerűen sportolók14-20%6-13%
Egészséges sportos alkat21-24%14-17%
Irodalomjegyzék

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok.

Testzsírszázalék mérés és táblázat

Testzsírszázalék mérés és táblázat A testzsírszázalék mérés segítségével pontos képet kaphat arról, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegének.

Testzsírszázalék mérés és táblázat Mindig legyen otthon valamilyen kedvenc gyümölcse vagy olajos magva, így ha nem bír ellenálni a csábításnak, hogy csokoládét vagy egyéb zsíros és cukros étel fogyasszon, egyen elöbb egy kis gyümölcsöt vagy magot, ami segíthet leküzdeni a tiltott falatok utáni vágyát. Ha néha előfordul, hogy nem bírt ellenálni a csábításnak, akkor sem kell marcangolnia magát, mert néhány plusz gyakorlat beiktatásával elégetheti a plusz kalóriákat. De fontos, hogy ez nem jelent kibúvót mert, ha túl gyakran csinálja ezt, akkor azzal a fogyókúra sikerességét veszélyezteti. A legfontosabb dolog, amit ez egészséges és sikeres fogyókúra kapcsán meg kell jegyeznie, hogy sose kezdjen olyan fogyókúrás módszerbe, amely egyoldalú és bizonyos tápanyagokat teljesen kizár az étrendből. Az egyoldalú és bizonyos tápanyagokat teljesen kizáró vagy koplalós fogyókúrás módszerek már rövidtávon is rendkívül károsak lehetnek az egészségére.