Testzsírszázalék mérés

Testzsírszázalék mérés: Nem a kilók számítanak!

A testzsírszázalékot figyelje ne a kilókat! A testzsírszázalék mérés a fogyás sikerességének és az egészség mércéje. A testzsírszázalék mérés segítségével pontos képet kaphat arról, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegének.

A testzsírszázalék mérés (Bioelektromos Impedancia Analízis - BIA) során a mérőműszer egy nagyon gyenge, egyáltalán nem érezhető elektromos áramot bocsájt át a testünkön, mellyel meghatározható a test elektromos ellenállása (impedanciája). Ez az ellenálás nagyban függ a testben felhalmozott zsír mennyiségétől, mivel a zsírszövet rosszul vezeti az áramot.

A testzsírszázalék mérő készülékek számos kivitelben készülnek az egyszerű, néhány ezer forintos változattól, a pontosabb mérést biztosító több tízezer forintba kerülő, drágább változatokig.

Miért a testzsírszázalék számít?

A testtömeg nem megbízható mutatószám az ember általános állapotának felmérésére vagy fogyásunk sikerességének felmérésére, mivel nem mutatja meg, hogy a testtömegünk hány százaléka izom és hány százaléka zsír. A testtömeget ráadásul még jelentősen befolyásolja a csontozat, a szervezet vízvisszatartása és egyéb tényezők is. Mindezeket viszont a testzsírszázalék mérő eszköz figyelembe veszi és megmutatja, hogy teljes testtömegének hány százaléka áll zsírból, így mindig pontos képet kaphat aktuális egészségi állapotáról, vagy a fogyásának sikerességéről.

A kilók becsapnak!

Ha éppen fogyókúrázik ne a leadott kilók alapján értékelje a fogyását, hanem a testzsírszázalék csökkenése alapján. Ha azt látja, hogy hétről-hétre egyre kevesebb kilót mutat a mérleg, de a testzsírszázaléka nem, vagy csak alig csökkent, akkor a fogyás főként izomból történt és nem a zsírpárnák csökkentek. Ilyen esetben gondolja át, hogy min kellene változtatnia.

A fogyás egészséges heti mértéke maximum 0,5 és 1,0 kg között lehet, de előfordulhat olyan hét is, hogy a kilók egyáltalán nem csökkentek, de a testzsírszázaléka igen. Ez azt jelzi, hogy ismét fogyott, de ha csak a kilókat nézte volna, akkor tévesen úgy gondolhatta volna, hogy nem fogyott, pedig igen.

Mennyi az ideális testzsírszázalék?

A szervezet számára létfontosságú a zsír a mindennapi működése során. Kipárnázza a vázrendszert, védi a belső szerveket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és energiahiány esetén innen pótolja a szükséges mennyiséget. Azonban fontos, hogy a testzsírszázalékunk mindig egy ideális tartományban legyen, ellenkező esetben számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet, ha túlságosan megnövekszik, vagy épp lecsökken.

Nők testzsírszázalék táblázata

KorSoványEgész­ségesTúlsúlyosElhízott
20-4021% alatt21-33%33-39%39% felett
41-6023% alatt23-34%34-40%40% felett
60 felett24% alatt24-36%36-42%42% felett

Férfiak testzsírszázalék táblázata

KorSoványEgész­ségesTúlsúlyosElhízott
20-408% alatt8-20%20-25%25% felett
41-6011% alatt11-22%22-27%27% felett
60 felett13% alatt13-25%25-30%30% felett

Sportolókra jellemző testzsírszázalék tartományok

SzintNőkFérfiak
Létfontosságú!10-13%2-5%
Versenyszerűen sportolók14-20%6-13%
Egészséges sportos alkat21-24%14-17%
Irodalomjegyzék

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok.

Testzsírszázalék mérés és táblázat

Testzsírszázalék mérés és táblázat A testzsírszázalék mérés segítségével pontos képet kaphat arról, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegének.

Testzsírszázalék mérés és táblázat Általában azok a egészségtelen és nem működő fogyókúrás módszerek, amik gyors fogyást ígérnek, így kerülje azokat. Csak néhány olyan fogyókúrás módszer létezik, ami valóban működik, nem ártalmas és ráadásul még könnyen betartható is. Az egyik ezek közül a kalóriaszámlálás és a sport kombinációja. Mert ez az egyik legkönnyebben végezhető fogyókúrás módszer, ami biztos eredményhez vezet. A kalóriaszámlálós módszer további előnye, hogy egészséges, hatékony és a siker csak türelem kérdése.