BMI (testtömegindex) kalkulátor

A BMI kalkulátor (testtömegindex kalkulátor) működése

A BMI kalkulátorok (testtömegindex kalkulátorok) működése nagyon egyszerű. Az un. BMI testtömegindex) kiszámítása alapján határozzák meg, hogy a testsúlyunk a sovány, normál, túlsúlyos vagy az elhízott tartományba esik-e.

Igen elterjedt ez a módszer, és számos weblapon találhat BMI kalkulátort, azonban sok helyen nem írják le, hogy csak korlátozott pontossággal bír, hiszen nem vesz figyelembe számos befolyásoló tényezőt (Pl.: csontozat, izomzat, ...), melyek miatt a BMI-n alapuló módszer gyakran téves eredményt ad és a normál tartományba eső embert is a túlsúlyosok közé sorolja.

A BMI kalkulátorok abban az esetben adnak biztosan pontos eredményt, amikor már szemmel is jóllátható a túlsúly vagy épp a túlzott soványság. Ezekben az esetekben meg nincs is szükség semmilyen kalkulátorra, hogy megállapítsa az adott illető magáról, hogy túlsúlyos vagy épp túlságosan sovány.

A fenti okoknál fogva a BMI kalkulátorok nem nyújtanak megbízható információt az egyén állapotának felméréséhez, így akár ezen vagy más weblapon található BMI kalkulátort használja is, a közölt eredményeket csak tájékoztató jellegűnek tekintse.

Ha pontos képet szeretne kapni állapotáról a testzsírszázalék mérés sokkal jobb választás bármilyen internetes kalkulátornál, mivel pontosabb és megbízhatóbb eredményt ad. Ezenkívűl sokkal fontosabb információt szolgáltat mégpedig azt, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegének.

BMI (testtömegindex) kalkulátor
Nem: Kor: Magasság (cm): Tömeg (kg):
Számítás

Testtömegindex (BMI - Body Mass Index)

A testtömegindex egy mérőszám, mely nagyon könnyen meghatározható. Mindössze el kell osztani a testtömeget a testmagasság négyzetével. A tömeget kilogrammban, a magasságot méterben kell behelyettesíteni. A kapott érték alapján meghatározhatjuk, hogy testsúlyunk melyik kategóriába esik.

Testtömegindex (BMI) kiszámítása
ÁllapotBMI
Súlyos soványságBMI < 16,00
Közepes soványság16,00 - 16,99
Enyhe soványság17,00 - 18,49
Normál testsúly18,50 - 24,99
Túlsúly25,00 - 29,99
Enyhe elhízás30,00 - 34,99
Közepes elhízás35,00 - 39,99
Súlyos elhízásBMI ≥ 40,00

Gyermekek esetén azonban nem a fenti BMI táblázatot alkalmazzák, hanem egy un. percentilis táblázatot használnak. A percentilis érték azt mutatja meg, hogy az azonos nemű és életkorú gyermekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált egyénnek.

ÁllapotPercentilis
Soványpercentilis < 5%
Egészséges5% - 85%
Túlsúlyos85% - 95%
Elhízottpercentilis > 95%

A testtömegindexet Adolphe Quetelet fejlesztette ki 1830 és 1850 között. Manapság igen elterjedt a használata az egyszerűsége miatt, azonban van néhány hiányossága is, hiszen számos befolyásoló tényezőt nem vesz figyelembe. Sportolók esetén a jelentősebb izomzat, erősebb csontozat miatt az egyént tévesen a túlsúlyosak közé sorolhatja a BMI-n alapuló számítás.

A BMI egyszerű és jó támpontot mutat az egyén állapotáról, ill. az elhízás vagy a soványság mértékéről. Önmagában azonban nem elegendő, hogy megfelelően jellemezzen bennünket, hiszen nem mond semmit arról, hogy testtömegünk hány százaléka zsír, ill. izom. Ebben segít a testzsírszázalék mérés, mely az egészségünk szempontjából sokkal fontosabb információt szolgáltat.

Irodalomjegyzék

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok.

BMI kalkulátor, Testtömegindex kalkulátor

BMI kalkulátor, Testtömegindex kalkulátor BMI (Testtömegindex) kalkulátor felnőtteknek és gyermekeknek.

BMI kalkulátor, Testtömegindex kalkulátor Otthonában végezhet normál és erősítő tornagyakorlatokat, edzhet kézi súlyzókkal, jógázhat, szobabiciklizhet, vagy kimehet a szabadba biciklizni, sétálni, kocogni. Ha természetközelben lakik gyakrabban elmehet kirándulni, és ha egy úszásra is alkalmas szabadvíz van a lakhelye közelében még rendszeresen úszhat is. Csak néhány ötlet a rengeteg lehetőség közül. A rendszeres mozgás karbantartja szervezetét, keringését, fenntartja és javítja egészségi állapotát, fitten tartja izomzatát, növeli állóképességét, erősíti immunrendszerét és nem utolsó sorban jelenősen segít a súlyfeleslegtől való megszabadulásban. Gondolja végig mi az a sport, amit szívesen és rendszeresen tudna csinálni, mi az a sport, amit mindig szívesen csinált volna, akár már gyerekkorában is, de eddig nem tette.