Testzsírszázalék mérés

A testzsírszázalék vagy a kilók számítanak?

A testömeg mindenképpen egy fontosa információ, azonban néha nagyon csalóka tud lenni különösen egy fogyókúra alkalmával főképp, ha a fogyókúra ideje alatt még intenzíven sportolsz is. Biztos te is tapasztaltad már, hogy ráálltál a mérlegre és az egyik nap ennyit mutatott, a másik nap meg hirtelen 2 kilóval többet vagy épp kevesebbet, miközben ezt semmi nem indokolta. De azt is tapasztalhattad már, hogy a tükör és a lötyögő nadrág egyértelműen visszaigazolta számodra, hogy változott valami, de a mérleg nyelve még sem moccant. Ha fogyókúráról van szó érdemes a kilókat is figyelni, de talán sokkal pontosabb képet kaphatsz a haladásodról, ha inkább a testzsírszázalékra összpontosítasz.

A fogyás egészséges heti mértéke maximum 0,5 és 1,0 kg között lehet (jelentősebb túlsúly esetén ez több is lehet az első időszakban), de előfordulhat olyan hét is, hogy a kilók egyáltalán nem csökkentek, de a testzsírszázalék igen. Ez azt jelzi, hogy ismét fogytál, de ha csak a kilókat nézted volna, akkor tévesen úgy gondolhattad volna, hogy nem fogytál, pedig igen.

A testzsírszázalék mérés a fogyás sikerességének igazi mércéje, mert hát ugye fogyni nem csak zsírból, de izomból is lehet és ugye ez a fő cél. A testzsírszázalék mérés segítségével mindig pontos képet kaphatsz arról, hogy a zsírszöveted hány százalékát teszi ki a teljes testtömegednek.

Hogyan működik a testzsírszázalék mérés?

A testzsírszázalék mérés során a mérőműszer, ami lehet, akár egyszerű otthoni mérleg is, egy nagyon gyenge, egyáltalán nem érezhető elektromos áramot bocsájt át a testünkön, mellyel meghatározható a test elektromos ellenállása. Ez az ellenálás nagyban függ a testben felhalmozott zsír mennyiségétől, mivel a zsírszövet rosszul vezeti az áramot.

A testzsírszázalék mérő készülékek többsége ilyen ellenálásmérésen alapszanak és számos kivitelben készülnek az egyszerű néhány ezer forintos változattól, a pontosabb mérést biztosító több tízezer forintba kerülő drágább változatokig.

Milyen eszközt érdemes venni és használni?

Ma már nagyon sok hétköznapi mérleg képes a testzsírmérésére, de a többségük azonban csak a talpak alatt rendelkezik szenzorokkal, amik elsősorban az alsó testen áthaladó ellenálást mérik és ennél fogva csak az alsó test zsírösszetételéről tud pontosabb képet adni. A pontosabb mérésekhez viszont olyan ezköszt érdemes használni, mely a kezek számára is rendelkezik szenzorokal, mivel a kéz szenzorok a felsőtesten mérik az ellenálást és a testzsírt. Természetesen ezek az mérlegek már egy kicsit drágábbak is.

Azonban az olcsóbb csak talp alatti érzékelőkkel ellátott mérlegeket sem kell lecserélned, amennyiben a testzsír eloszlása a testeden viszonylag egyenletes, mert így az alsótesteden mért érték igaz lesz a felsőtestedre is.

Ha viszont a fölösleg a te esetedben egyenlőtlen eloszlású vagy inkább csak a felső testeden található, akkor mindenképp kéz szenzorral is rendelkező mérlegre lesz szükséged.

Mennyi az ideális testzsírszázalék?

A szervezet számára létfontosságú a zsír a mindennapi működése során. Kipárnázza a vázrendszert, védi a belső szerveket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és energiahiány esetén innen pótolja a szükséges mennyiséget. Azonban fontos, hogy a testzsírszázalékunk mindig egy ideális tartományban legyen, ellenkező esetben számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet, ha túlságosan megnövekszik, vagy épp túlságosan lecsökken.

Nők testzsírszázalék táblázata

KorSoványEgész­ségesTúlsúlyosElhízott
20-4021% alatt21-33%33-39%39% felett
41-6023% alatt23-34%34-40%40% felett
60 felett24% alatt24-36%36-42%42% felett

Férfiak testzsírszázalék táblázata

KorSoványEgész­ségesTúlsúlyosElhízott
20-408% alatt8-20%20-25%25% felett
41-6011% alatt11-22%22-27%27% felett
60 felett13% alatt13-25%25-30%30% felett

Sportolókra jellemző testzsírszázalék tartományok

SzintNőkFérfiak
Létfontosságú!10-13%2-5%
Versenyszerűen sportolók14-20%6-13%
Egészséges sportos alkat21-24%14-17%

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok, minden ami kalória.