Testzsírszázalék mérés

Testzsírszázalék mérés: Nem a kilók számítanak!

A testzsírszázalékot figyelje ne a kilókat! A testzsírszázalék mérés a fogyás sikerességének és az egészség mércéje. A testzsírszázalék mérés segítségével pontos képet kaphat arról, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegének.

A testzsírszázalék mérés (Bioelektromos Impedancia Analízis - BIA) során a mérőműszer egy nagyon gyenge, egyáltalán nem érezhető elektromos áramot bocsájt át a testünkön, mellyel meghatározható a test elektromos ellenállása (impedanciája). Ez az ellenálás nagyban függ a testben felhalmozott zsír mennyiségétől, mivel a zsírszövet rosszul vezeti az áramot.

A testzsírszázalék mérő készülékek számos kivitelben készülnek az egyszerű, néhány ezer forintos változattól, a pontosabb mérést biztosító több tízezer forintba kerülő, drágább változatokig.

Miért a testzsírszázalék számít?

A testtömeg nem megbízható mutatószám az ember általános állapotának felmérésére vagy fogyásunk sikerességének felmérésére, mivel nem mutatja meg, hogy a testtömegünk hány százaléka izom és hány százaléka zsír. A testtömeget ráadásul még jelentősen befolyásolja a csontozat, a szervezet vízvisszatartása és egyéb tényezők is. Mindezeket viszont a testzsírszázalék mérő eszköz figyelembe veszi és megmutatja, hogy teljes testtömegének hány százaléka áll zsírból, így mindig pontos képet kaphat aktuális egészségi állapotáról, vagy a fogyásának sikerességéről.

A kilók becsapnak!

Ha éppen fogyókúrázik ne a leadott kilók alapján értékelje a fogyását, hanem a testzsírszázalék csökkenése alapján. Ha azt látja, hogy hétről-hétre egyre kevesebb kilót mutat a mérleg, de a testzsírszázaléka nem, vagy csak alig csökkent, akkor a fogyás főként izomból történt és nem a zsírpárnák csökkentek. Ilyen esetben gondolja át, hogy min kellene változtatnia.

A fogyás egészséges heti mértéke maximum 0,5 és 1,0 kg között lehet, de előfordulhat olyan hét is, hogy a kilók egyáltalán nem csökkentek, de a testzsírszázaléka igen. Ez azt jelzi, hogy ismét fogyott, de ha csak a kilókat nézte volna, akkor tévesen úgy gondolhatta volna, hogy nem fogyott, pedig igen.

Mennyi az ideális testzsírszázalék?

A szervezet számára létfontosságú a zsír a mindennapi működése során. Kipárnázza a vázrendszert, védi a belső szerveket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és energiahiány esetén innen pótolja a szükséges mennyiséget. Azonban fontos, hogy a testzsírszázalékunk mindig egy ideális tartományban legyen, ellenkező esetben számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet, ha túlságosan megnövekszik, vagy épp lecsökken.

Nők testzsírszázalék táblázata

KorSoványEgész­ségesTúlsúlyosElhízott
20-4021% alatt21-33%33-39%39% felett
41-6023% alatt23-34%34-40%40% felett
60 felett24% alatt24-36%36-42%42% felett

Férfiak testzsírszázalék táblázata

KorSoványEgész­ségesTúlsúlyosElhízott
20-408% alatt8-20%20-25%25% felett
41-6011% alatt11-22%22-27%27% felett
60 felett13% alatt13-25%25-30%30% felett

Sportolókra jellemző testzsírszázalék tartományok

SzintNőkFérfiak
Létfontosságú!10-13%2-5%
Versenyszerűen sportolók14-20%6-13%
Egészséges sportos alkat21-24%14-17%
Irodalomjegyzék

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok, minden ami kalória.