Szia! Én nem vagyok vegán, de a legkönnybben fehérje táplálékkiegészítővel tudod megoldani. A növényi kiegészítők ráadásul a legolcsóbbak, tehát megéri főleg, ha nagy kiszerelésben veszed. Nem vagyok vegetáriánus, de a húsokért nem vagyok túlzottan oda és a sport miatt ez a legkézenfekvőbb megoldás számomra. Évek óta iszom teljesen jók.
köszönöm szépen Yoyo,
esetleg(ha ezen a forumon itt lehet és nem szàmit reklàmnak..annyira)leirnàd,hogy te milyet fogyasztasz?
köszönöm szépen
Én a Scitec Nutrition márkát szoktam venni, ár/minőség tekintetében az egyik legjobb. De a BiotechUSA is elég népszerű.
Ha vegán vagy és jól tudom, akkor nálad csak a növényi alapú fehérje jöhet szóba. Általában szójából szokták csinálni. Kerestem neked egyet:
http://www.scitec.hu/termekek/scitec_nutrition/feh...
Én tejsavót szoktam inni, ami finom, jól oldódik. Ezt a szójásat még nem kostóltam, de biztos ez is finom.
Egy adagban 28 gramm fehérje van. Szerintem érdemes előszőr egy kis kiszerelést (910 g) venned, hogy megkóstold ízlik-e, meg hogy jön be, de aztán ha megfelel a nagyot (6500 g) célszerű venni mert lénygesen jobban megéri: 232 adag / 19490 Ft. De ez baromi sokáig elég.
Amúgy a fehérjékben a szervezet számára a leginkább jó a tejsavó (főleg sporthoz, testépítéshez), aztán a tojás, kazein, és a növényi fehérjék.
n agyon szépen köszönöm a vàlaszodat,melyek mindig "kimeritöek" és okosak
köszönöm
krisztina
Drága manapság rendesen enni.
ChatGPT
Teljesen érthető, hogy vegetáriánus vagy vegán étrend mellett nehéz lehet egyensúlyt találni a szénhidrátbevitel "megfékezése" és a fehérjebevitel növelése között, különösen, ha a cél a fogyás és a formálódás. De sokan sikeresen elérik ezeket a célokat ezzel az étrenddel is, csak meg kell találni a megfelelő stratégiát.
Néhány tipp, ami segíthet:
Fehérjeforrások növelése:
- Vegánként/vegetáriánusként a legjobb fehérjeforrások a hüvelyesek (pl. lencse, csicseriborsó), tofu, tempeh, szójatermékek, quinoa, magvak és diófélék.
- Próbáld ki a növényi alapú fehérjeporokat is, amelyek segíthetnek a napi fehérjeigényed kielégítésében, különösen edzés után.
Szénhidrátok kontrollálása:
- Válassz komplex szénhidrátokat (teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, zab), amelyek lassan szívódnak fel, stabilan tartják a vércukorszintet, és kevésbé okoznak gyors éhségérzetet.
- Csökkentsd a finomított cukrok és egyszerű szénhidrátok (pl. fehér kenyér, tészta) fogyasztását.
Szálkásítás és fogyás:
- Az izomtömeg megtartása és növelése érdekében fontos a fehérje bevitel, valamint az erősítő edzések beiktatása.
- Növényi étrend mellett különösen fontos, hogy elegendő zöldséget és rostot fogyassz, amelyek segítenek a jóllakottság érzésében, miközben alacsonyabb kalóriabevitelt biztosítanak.
Étkezési napló:
- Érdemes nyomon követni a napi makrotápanyagok bevitelét, például egy kalóriaszámláló applikációval, hogy lásd, hol tartasz a fehérje-szénhidrát arány szempontjából.
Fehérjedús snackek:
- Mandula, chia puding, humusz nyers zöldségekkel, vegán joghurt fehérjeporral keverve remek fehérjedús és alacsony szénhidráttartalmú opciók lehetnek.
Példanap étkezési terv (vegán/vegetáriánus):
- Reggeli: Zabkása növényi alapú fehérjeporral, chia maggal, mandulatejjel, és bogyós gyümölcsökkel.
- Tízórai: Egy marék dió és egy alma.
- Ebéd: Grillezett tofu vagy tempeh salátával, quinoa-val, avokádóval.
- Uzsonna: Hummusz zöldségekkel (pl. sárgarépa, uborka).
- Vacsora: Lencsefőzelék barna rizzsel vagy teljes kiőrlésű tésztával, vegyes zöldségekkel.