Fórum

Csirkecomb

Fórum profilkép
lollo
2019-05-11 13:20

Sziasztok!

Gondom van a csirkecomb kalória értékével! Ha megsütöm sütőben - csonttal, bőrrel - de olaj nélkül akkor valyon mennyi lesz? Találtam 104-240-ig sok-sok féle adatot. Másik kérdésem, hogy mennyire hihetőek a táblázatban szereplő értékek és a feltett receptek. Sokszor úgy érzem hogy a recept felvitelénél egy kis csalás van,  hogy minnél kevesebb érték jöjjön ki a végén. Ha tévedek bocsi! Egyébként nagyon szeretem ezt az oldalt. Sok munkátok van benne de nagyon nagy segítség a táplálkozás összeállításában. Imádom.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2710
Fórum profilkép
admin
2019-05-12 13:30

Szia! A táláztaban szereplő értékek mindig az ehető részekre vonatkoznak. Tehát, ha például csirekecomb, akkor az filézve, csont nélkül értendő. A táblázat értékei hivatalos és megbíztható forrásokból származnak, például termék csomagolás, stb. A recepteket a felhasználók küldik be és természetesen ahány recept annyiféle érték, hisz mindenki kicsit máshogy, más hozzávalókkal, más arányokkal készíti. Éppen ezért vagy használd valamelyiket amelyik szimpatikus számodra, vagy ha nagyon pontos akarsz lenni akkor inkább a receptszerkesztőben állítsd össze a te változatotad. Ha megnyitod a receptet láthatod ki miket vett figyelembe a recept összeállításakor. Ha te csonttal együtt sütöd meg a húst, és nagyon pontos akarsz lenni, akkor utólag lemérheted a csontot és kivonhatod a receptben a hús tömegéből. De a csirke csont amúgy sem nyom soakat. Úgyanígy akár párolgást is figyelembe veheted, ha szeretnéd. Az sem nehezebb, itt egy kis segítség hozzá:

 

https://www.kalóriaguru.hu/fogyokura/fogyokura-dieta-profi-modon-kaloriaszamlalas-haladoknak.php

 

Persze ezt elég csak egyszer megtenni, utána elmented a receptet és már legközelebb újra felhasználhatod.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2711
Fórum profilkép
telstar
2019-05-12 14:52

Szia!

 

Az előbbi, nagyon pontos és hasznos hozzászólást, egy másik szemponttal szeretném kiegészíteni.

 

Amikor az ember kalóriát számol, akkor azt azzal a céllal teszi, hogy a testsúlya változzék (egy meghatározott és meghatározható értékkel), vagy épphogy ne változzék. Ha a kalóriákat TELJESEN pontosant tudnánk számolni, akkor a testsúlyunk ekörül az elvárt érték körül ingadozna folyamatosan.

De mivel NEM TUDJUK ezt pontosan megtenni (a csirkebőrön kívül is van még egy csomó probléma), ezért célszerű a tényleges testsúly alapján VISSZACSATOLNI a napi elvárt kalóriaértékre.

 

Hogy hogyan? Példaként leírnám az én gyakorlatomat.

Én a testsúlyomat úgy szeretném vátoztatni, ami megfelel napi 200 kCal hiánynak. Ha -7000 kCal 1 kg súlycsökkenést eredményez, akkor ez napi 200/7000 kg-t, a 200/70 deka, azaz kb 3 deka, vagy pontosabban 0.2 kg hetente.

Felfektettem előre egy táblázatba a napi elvárt, tervezett súlyomat és minden reggel lemérem magam. Ha kiesek az elvárt súly +/- 0.5 kg-os tartományából, akkor -400 vagy 0-ra korrigálom a napi kalória minuszomat (ami ugye esetemben -200) ARRA A NAPRA!

 

Ezáltal tudom korrigálni a hibás kalóriaszámításomat, sőt az sem tragédia, ha 1-1 nap (vagy akár több is) valamilyen okból egyáltalán nem tudok kalóriákat számolni, mert majd utólag, a testsúlyomon keresztül körrigálódik a kalóriafogyasztásom a helyes értékre.

 

Konkrétan ma: az elvárt súlyom 85.2571 kg. A tényleges súlyom 84.9 kg volt. Ez benne van az elvárt súly 0.5 kg-s környezetében, ezért ma a napi (szinten maradó) kalórialimit -200 kCal az engedélyezett kalóriám.

 

Remélem érthető volt a példa.

 

Tehát összefoglalva: ne essünk pánikba, ha a kalóriaértékek nem pontosak, érthetőek, vagy épp vitathatóak. Együtt lehet élni ezzel a helyzettel!

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2713
Fórum profilkép
lollo
2019-05-13 15:07

Köszönöm szépen a válaszokat! 

Hozzászólás
Sorrend időben növekvő