Fórum

tritikálé

Fórum profilkép
Vadaasz
2019-09-03 18:23

Üdv!

Érdekelne, hogy a tritikálé liszt tulajdonságait ( fehérje-, szénhidrát tartalom, stb) ismeri-e valaki, mert a táblázatban a tritikálé nem szerepel.

Fehérje tartalma a búzáéhoz képest magasabb azt tudom. 

Kipróbáltuk, eléggé izletes kenyeret sütöttünk durumliszt és teljes kiőrlésű tritikálé liszt keverékéből.

Kiváncsian várom a tritikáléval kapcsolatos építő jellegű véleményeket, hozzászólásokat!

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2814
Fórum profilkép
telstar
2019-09-03 20:35

https://calories24.com/hu/int/kalória/tritikálé

alapján:

 

Energia     336 kCal

 

Fehérje       13.05 g

Zsir              2.09 g

Szénhidrát 72.13 g

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2816
Fórum profilkép
Vadaasz
2019-09-05 01:30

Köszönöm!

 

Remélem a GI-je is megfelelő , ha 40-45 az már jó lenne.

Valaki, ha megtudja , kérem irja ide!

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2817
Fórum profilkép
yoyo
(Vadaasz részére, #2816)
2019-09-05 16:08

A GI-je alacsony, de csak ennyit találni róla. Szerintem a rozs és a teljes kiőrlésű közt lehet, azaz valahol 33 és 51 között. Mindegy a pontos érték a fehér lisztnél minden jobb!

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2818
Fórum profilkép
telstar
2019-09-05 17:30

Szomorú hírem van:

 

http://egeszsegpercek.com/buza-nelkul/rovid-utmutato-az-egeszseges-taplalkozashoz/

 

Ritkán vagy sohasem fogyasztandók:

 

Egyes gabonafélék – rozs, tritikálé, kamut, árpa, zab.

 

Továbbá

 

"A kamut, az árpa, a tritikálé és a rozs genetikai rokonságban áll­nak a búzával, ezért ajánlatos kerülni őket."

 

Ugyanakkor

 

 

http://dietabc.hu/hasznos_tudnivalok/gabonafelek-jelentosege-taplalkozasunkban-amit-gabonafelekrol-erdemes-tudni/

 

"A búza és a rozs keresztezéséből előállított gabonaféle. Neve a szülők latin nevének, Triticum és Secale, összevonásából származik. Előnye a búzához képest, hogy lizin és kéntartalmú aminosav tartalma magasabb, így tápértéke is jobb. Elsősorban takarmányozási céllal termesztik, de egyes új fajták lisztjéből búzaliszt hozzáadása nélkül is jó kenyér süthető. Tápláló, de glutént tartalmaz."

 

 

Ugyanakkor jelezném, hogy létezik (legalább 1) olyan élelmiszer, ami MINDEN vele együtt fogyasztott étel glikémiás indexét csökkenti. Ajánlom régebbi bejegyzéseimet...

Hozzászólás
Sorrend időben növekvő