Fórum

Alkohol

Fórum profilkép
Doxi
2021-07-28 14:49

Érdekesen alakul az alkoholos italok kalória számítása. Az alkoholmentes sör kb.35 kcal/100g, ami a sörben úszkáló szénhidrát enegiatartama. OK.

Az alkoholos barnasör pl. 35 kcal/100g- tehát az alkoholtartalma ( kb 4%-os 7 kcsal/g-al 28 Kcal/100g) nincs hozzáadva, nagyon helyesen.

Tehát hallottak az alkohol metabolizmusárol. OK.

Akkor viszont a gin ( és a többi, csak vizet és alkoholt tartalmazó tömény ) miért nem 0 kcal- tartalmaz? A táblázat szerint pl. a 40% alkohol tartalmú gin energia  tartalma 260 kcal, ami stimmel.

Namármost, hogy van ez?

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3097
Fórum profilkép
admin
2021-07-28 18:29

Kedves Doxi!

 

Köszönjük az észrevételt! Az alkoholok adatai átlagos értékek, melyeknek többsége élelmiszerek vizsgálatával foglalkozó intézmények adatbázisaiból származnak. Néhány alkohol esetén, amelyekre nem volt rendelkezésre álló adat, ott az adatok különböző márkájú italgyártók által közzétett adatok átlagolásával kerültek meghatározásra. Az élelmiszerek tápértékadatai mindig csak átlagok, még ha konkrét márkát nézünk akkor is, mert még az is ingadozik kicsit.

 

Például az említett gin adatai hivatalos forrásból származik, de számítás alapján is pont annyi jön ki. 37,5% alkoholtartalommal számolva 7*37,5 = 263 kcal jön ki, ami teljesen rendben van.

 

Mindazonáltal ellenőrizzük az említett adatokat és ha szükséges javítjuk!

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3098
Fórum profilkép
Doxi
(admin részére, #3097)
2021-07-28 20:12

Kedves admin

Teljes a félreértés. Nem pontosságról van szó, az bagatell, hanem arról, hogy egyik italnál beleszámítja az alkoholnak ( mint a szénhidrogénnek ) a fűtőértékét ( gin, wisky) másik italnál ( barnasör) meg nem.

Valójában az alkoholtartalom energiája nem számít tápérték kalóriának. A sörnek van saját, alkoholon felüli szénhidráttartalma ( lásd: alkoholmentes sör adatai) Az olyan tiszta italok, mint a gin adatai, csak az alkohol kalóriatartalmát mutatják, viszont az táplálékként 0.

Hozzászólás
Sorrend időben növekvő