Fórum

Mennyiségek

Fórum profilkép
Joylyn
2022-11-20 10:57

Kedves Admin!

Néhány kérdésem lenne a mennyiségekkel kapcsolatban, hogy biztosan jól számoljak.

 

A gyümölcsök esetében (elsősorban pl. banán, ananász, narancs, mandarin, grapefruit, pomelo, ribizli, cseresznye stb.) a megpucolt gyümölcsre (héj nélkül, illetve szár nélkül) vonatkoznak a mennyiségek?

 

A csirkecomb csonttal vagy csont nélkül van feltüntetve? (Van egy "Rántott csirkecomb filé bőr és csont nélkül", de én a nyers csirkecombra lennék kíváncsi.)

Köszönöm!Smiley

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3214
Fórum profilkép
admin
2022-11-21 17:25

Szia!

 

Az értékek minden élelmiszer esetén csak az adott élelmiszerre szokásosan jellemző ehető részekre vonatkoznak. Ez élelmiszertől függ, hogy mit szoktunk megenni. Például az almát, cseresznyét, szílvát nem pucoljuk, de magozzuk. A szölő, ribizli esetén az apró magokat is elfogyasztjuk, így ott az értékek azt is tartalmazzák. De amelyiket általában pucoljuk (pl.: banán, mandarin, ananász) az értékek csak az ehető gyümölcs húsra vonatkoznak héj nélkül.

 

A húsok minden esetben csont nélkül értendőek. Itt a nyers csirkecomb linkje.

 

https://www.kalóriaguru.hu/kaloriatablazat/csirkecomb-csirkelab-kaloria.php

 

A kalóriaGuru élelmiszer táblázataiban, ha csak nincs más feltüntetve (pl.: főtt, sült, stb.), akkor mindenhol az értékek a nyers, friss, száraz, természetes állapotra vonatkoznak, ahogy az adott élelmiszert hozzáadnánk a recepthez főzés során.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3286
Fórum profilkép
kicsitigrincs
(admin részére, #3214)
2024-01-18 20:04

Kedves admin!

 

Szeretném megkérdezni, hogyha 400 g burgonyát sütőben nagyon pici kb 8g olajjal lefujva megsütök, az megsütve kb 200 g lesz, ami azt jelenti, hogy a táblázatban 200 g-mal kell számolnom az elfogyasztásakor? 

 

Köszönöm a választ.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3287
Fórum profilkép
admin
(kicsitigrincs részére, #3286)
2024-01-19 23:04

Szia!

 

Ha a "Burgonya (sütőben sült)" változatát választod ki a táblázatból, akkor számolhatsz a 200 grammal, mert a 200 gramm a sült/elkészült állapothoz tartozik. De ez csak egy átlagos érték lesz, hiszen nem tudni, hogy az étel elkészültekor mennyi olajat használtak, meddig sütötték, stb. Ha nem fontos számodra a nagy pontosság, használhatod ezt is.

 

Ha fontos a nagy pontosság számodra, akkor állítsd össze a receptet a szerkesztőben, ahogy te csinálod, majd mentsd el, így később bármikor használhatod.

 

Válogasd ki a szerkesztőben a hozzávalókat:

 

- Burgonya 400g (sima, nyers változatot)

- Olaj 8g

 

Majd az adagszám jobb oldalán a kis mérleg ikonra kattintva, állítsd be az elkészült tömeget, ami most a te esetedben 200 gramm lesz a sütés miatti párolgás miatt. Add meg az adagszámot, adj neki valamilyen nevet, majd mentsd el a receptet. 

 

Ezután bármikor ilyen ételt készítesz, csak kiválasztod a listából, a tömeghez meg beírod az éppen elfogyasztott mennyiséget.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3291
Fórum profilkép
kicsitigrincs
(admin részére, #3287)
2024-01-26 22:26


Szia!

 

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, így már értem.

 

Legyen szép estéd Smiley

 

Hozzászólás
Sorrend időben növekvő