BMI (testtömegindex) kalkulátor

A BMI kalkulátor (testtömegindex kalkulátor) működése

A BMI kalkulátorok (testtömegindex kalkulátorok) működése nagyon egyszerű. Az un. BMI testtömegindex) kiszámítása alapján határozzák meg, hogy a testsúlyunk a sovány, normál, túlsúlyos vagy az elhízott tartományba esik-e.

Igen elterjedt ez a módszer, és számos weblapon találhat BMI kalkulátort, azonban sok helyen nem írják le, hogy csak korlátozott pontossággal bír, hiszen nem vesz figyelembe számos befolyásoló tényezőt (Pl.: csontozat, izomzat, ...), melyek miatt a BMI-n alapuló módszer gyakran téves eredményt ad és a normál tartományba eső embert is a túlsúlyosok közé sorolja.

A BMI kalkulátorok abban az esetben adnak biztosan pontos eredményt, amikor már szemmel is jóllátható a túlsúly vagy épp a túlzott soványság. Ezekben az esetekben meg nincs is szükség semmilyen kalkulátorra, hogy megállapítsa az adott illető magáról, hogy túlsúlyos vagy épp túlságosan sovány.

A fenti okoknál fogva a BMI kalkulátorok nem nyújtanak megbízható információt az egyén állapotának felméréséhez, így akár ezen vagy más weblapon található BMI kalkulátort használja is, a közölt eredményeket csak tájékoztató jellegűnek tekintse.

Ha pontos képet szeretne kapni állapotáról a testzsírszázalék mérés sokkal jobb választás bármilyen internetes kalkulátornál, mivel pontosabb és megbízhatóbb eredményt ad. Ezenkívűl sokkal fontosabb információt szolgáltat mégpedig azt, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegének.

BMI (testtömegindex) kalkulátor
Nem: Kor: Magasság (cm): Tömeg (kg):
Számítás
A testtömegindexről röviden

Testtömegindex (BMI - Body Mass Index)

A testtömegindex egy mérőszám, mely nagyon könnyen meghatározható. Mindössze el kell osztani a testtömeget a testmagasság négyzetével. A tömeget kilogrammban, a magasságot méterben kell behelyettesíteni. A kapott érték alapján meghatározhatjuk, hogy testsúlyunk melyik kategóriába esik.

Testtömegindex (BMI) kiszámítása
ÁllapotBMI
Súlyos soványságBMI < 16,00
Közepes soványság16,00 - 16,99
Enyhe soványság17,00 - 18,49
Normál testsúly18,50 - 24,99
Túlsúly25,00 - 29,99
Enyhe elhízás30,00 - 34,99
Közepes elhízás35,00 - 39,99
Súlyos elhízásBMI ≥ 40,00

Gyermekek esetén azonban nem a fenti BMI táblázatot alkalmazzák, hanem egy un. percentilis értéket. A percentilis érték azt mutatja meg, hogy az azonos nemű és életkorú gyermekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált gyermeknek.

ÁllapotPercentilis
Soványpercentilis < 5%
Egészséges5% - 85%
Túlsúlyos85% - 95%
Elhízottpercentilis > 95%

A testtömegindexet Adolphe Quetelet fejlesztette ki 1830 és 1850 között. Manapság igen elterjedt a használata az egyszerűsége miatt, azonban van néhány hiányossága is. Sportolók esetén a jelentősebb izomzat, erősebb csontozat miatt az egyént tévesen a túlsúlyosak közé sorolhatja a BMI-n alapuló számítás.

Mindazonáltal a BMI egyszerű és jó támpontot mutat az egyén állapotáról, ill. az elhízás vagy a soványság mértékéről és az ideális testtömeg tartományáról is. A testtömegen kívül azonban érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy a testünk hány százaléka zsír, ill. izom. Ebben segít a testzsírszázalék mérés, mely az egészségünk szempontjából szintén fontos információt szolgáltat.

Irodalomjegyzék

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok, minden ami kalória.