Esszenciális zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak szerepe az egészségben

Az esszenciális zsírsavak az egészségre jótékony hatású többszörösen telítetlen zsírsavak közül azok, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, így azokat táplálékkal kell bíztosítani a szervezet számára.

Az esszenciális zsírsavak közül a két legfontosabb zsírsav az omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Ezen zsírsavak legfontosabb jótékony hatása, hogy csökkentik a vér rosz koleszterin (LDL) szintjét és növelik a vér jó koleszterin (HDL) szintjét, éppen ezért fontos szerepük van a szív- és érrendszeri megbetegedések valamint a rák kialakulásának megelőzésében és gyulladások csökkentésében.

A megfelelő esszenciális zsírsav arány

Bár az esszenciális zsírsavak rendkívül fontosak a szervezet számára fontos, hogy ezeket a megfelelő arányban fogyasszuk, hogy valóban jótékony hatással legyenek a szervezet számára.

A szervezet számára megfelelő omega-3 és omega-6 arány 1:1 ill. 1:4 kell, hogy legyen. Tehát az omega-6 zsírsav mennyisége az omega-3 zsírsav mennyiségének maximum négyszrese lehet.

Az elfogyasztott omega-6 zsírsavak mennyisége soha ne legyen több az elfogyasztott omega-3 zsírsavak mennyiségének 4-10-szeresénél, ugyanis a túlzott omega-6 zsírsav bevitel káros az egészségre.

A mai ember az ideális 1:1 ill. 1:4 omega-3 és omega-6 arány helyett 1:10 ill. 1:20 arányban fogyaszt omega zsírsavakat.

Fogyasszon több omega-3 zsírsavat

A mai ember lényegesen több omega-6 zsírsavat fogyaszt a kelleténél míg omega-3 zsírsavat alig, így a szervezet számára nem biztosított a megfelelő omega-3 és omega-6 arány.Mivel rengeteg omega-6 zsírsavat fogyasztunk, így mindennapi táplálkozásunk folyamán az elfogyasztott omega-3 zsírsavak mennyiségének növelésére kell törekednünk.

Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerk elsődleges forrása a tengeri halak (makréla, hering, lazac), az édes vízi halak közül a busa. Omega-3 zsírsavakban gazdag még a lenolaj, repceolaj és szójaolaj valamint a dió, azonban az emberi szervezet a növényi eredetű omega-3 zsírsavból csak nagyon kis hatékonysággal állítja elő a szervezet számára szintén nagyon fontos EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav). A tengeri halak viszont nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket, így elsődleges omega-3 forrásként a tengeri halak fogyasztása ajánlott.

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok, minden ami kalória.