Foszfor táblázat
A foszfor hatása és szerepe a szervezetben
A foszfor az emberi szervezetben az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. Különböző formában van jelen és a 85 százaléka a csontokban található. Nem véletlen tehát, hogy elsősorban a csontok, fogak egészségéért és szilárdságáért felel a kalciummal karöltve, de az élelmiszeripar is előszeretettel használja savanyító anyagként.
Hatása
- Hozzájárul a csontok, fogak egészségéért, szilárdságáért.
- Közreműködik a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében.
- Szükséges az idegrendszer és számos enzim működéséhez is.
- A szervezet az energia egy részét foszforvegyületek formájában tárolja.
A foszfor hiánytünetei
A foszfor hiány nagyon ritka. Egyoldalú táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás vagy a savlekötők rendszeres használata mellett tud kialakulni hosszú idő alatt.
Hiánytünetek
- Csontok, fogak gyengülése
- Növekedési zavarok
- Ízületi merevség
- Fáradság, izomgyengeség
- Idegi problémák
- Testsúly problémák
A foszfor túladagolása és a tünetei
Az élelmiszereink többsége tele van foszforral, így általában véve is jellemző a túlzott foszforbevitel. Ez hosszú távon hozzájárulhat kalcium hiány kialakulásához, de emésztési problémákat is okozhat egyeseknél, mint például a hasmenés.
A foszfor napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi foszfor szükséglete 700 mg. Sportolók valamint terhesség és szoptatás idején valamivel magasabb, akár 1000-1250 mg is lehet, de még ezt a mennyiséget is bőségesen fedezi a hétköznapi étkezés, így külön foszfor bevitelére nincs szükség, már csak azért sem, mert a szervezet magas foszforszintje akadályozza a kalcium hatékony beépülését. Csak indokolt esetben orvosi javallatra ajánlott a szedése. Különösen veseelégtelenségben szenvedőknek nem ajánlott semmilyen foszfor tartalmú készítmény!
Mikor?
A foszfor szedése étkezés közben vagy után javasolt.
Mivel?
A D-vitamin segíti a felszívódását.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek és kalcium.
A foszfor elsődleges forrásai
Foszfor szinte mindenben van, de főképp a magas fehérjetartalmú ételekben, mint a hüvelyesek, tejtermékek, húsok, halak, tojás.