Likopin táblázat
A likopin hatása és szerepe a szervezetben
A likopin a karotinok közé tartozó erős antioxidáns hatással is bíró vöröses színű természetes színanyag. Vörös színe miatt élelmiszerekben színezőanyagként E160d jelöléssel is megtalálhatod.
Hatása
- Antioxidáns hatása révén véd a szabadgyökök károsító hatásaival szemben.
- Csökkenti a szív és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
- Védi a bőrt a napsugárzás káros hatásaival szemben.
A likopin hiánytünetei
A likopin hiányának nincsenek tünetei, mivel a szervezetben nem létszükségleti, hanem antioxidáns hatása révén csak általános védő funkciót lát el. Így, aki kevés likopint fogyaszt az legfeljebb a védő hatásától és bizonyos betegségek kialakulásának kockázat csökkentő hatásától fosztja meg magát.
A likopin túladagolása és a tünetei
A likopin túladagolásának tünetei nem ismertek.
A likopin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Jelenleg a likopin esetén nincs hivatalos ajánlott mennyiség, de a fogyasztása rendszeresen ajánlott élelmiszerekből vagy szükség esetén kiegészítőkből. Az eddigi kutatások azt találták, hogy napi 10-20 mg likopin már jelentősen csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.
Milyet?
Paradicsomlé vagy paradicsompüré formájában kimondottan jól hasznosul. A feldolgozás és a hő hatására az élelmiszerekben a likopin hasznosulására nézve kedvező átalakulások mennek végbe, de ez csak 100 °C alatt igaz. A főzés és a mikrohullám kíméletes, de a serpenyőben vagy sütőben való sütés jelentősen csökkenti az élelmiszer likopin tartalmát.
Mikor?
A likopin zsírban könnyebben oldódik ezért szedése étkezés közben vagy után javasolt.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
A likopin elsődleges forrásai
A likopin elsődleges forrása a paradicsom és a paradicsom felhasználásával készülő ételek.
LIKOPINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 26)(Adatok 100 grammra) | Likopinµg | NRV% | |||
---|---|---|---|---|---|
Paradicsompüré | 21754 | 10000 | |||
Paradicsomlé | 9037 | 10000 | |||
Csipkebogyó | 6800 | 10000 | |||
Guava | 5204 | 10000 | |||
Görögdinnye | 4532 | 10000 | |||
Paradicsom | 2573 | 10000 | |||
Papaya | 1828 | 10000 | |||
Grapefruit (piros) | 1419 | 10000 | |||
Szardínia (konzerv, paradicsomos) | 1398 | 10000 | |||
Bazsalikom (szárított) | 393 | 10000 | |||
Datolyaszilva | 159 | 10000 | |||
Csirkemáj | 40 | 10000 | |||
Pulykaszív | 21 | 10000 | |||
Chilipor | 21 | 10000 | |||
Vörös káposzta | 20 | 10000 | |||
Kömény | 20 | 10000 | |||
Lilakáposzta | 20 | 10000 | |||
Fekete bors | 20 | 10000 | |||
Marhavese | 20 | 10000 | |||
Marhaszív | 17 | 10000 | |||
Fahéj | 15 | 10000 | |||
Feijoa | 5 | 10000 | |||
Mangó | 3 | 10000 | |||
Sárgarépalé | 2 | 10000 | |||
Sárgarépa | 1 | 10000 | |||
Vitamin- és ásványianyag-táblázatok |