Fórum

CH diéta

Fórum profilkép
veresadri26
2017-11-15 21:41

Sziasztok!

Friss diabéteszes a lányom,és keresgélek a neten,sok oldalt végig olvasva.

Eddig itt minden infot precízen és pontosan,hasznosan megtalálok,de..

Ezek mennyire 100%-ig pontosak?Ugyanis ahol a "kioktatást"kaptuk,teljesen más értékeket,GI indexeket stb mondtak...

Megkavarodtam.De az itt található adatok sokkal barátságosabbak mint amit mondtak.

A vércukorszint össze-vissza ugrál,és már sokszor tanácstalan vagyok.

Segítségeteket,válaszotokat köszönettel:Adrienn

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2285
Fórum profilkép
yoyo
2017-11-16 09:44

Szia!

 

Azokat a táplálkozási előírásokat és napi tápanyagbeviteli limiteket kövesd, illetve a lányod, amit az orvos/dietetikus előírt. Különösen a szénhidrátra kell odafigyelned, mert az okozza a problémákat, ugrálásokat a vércukorszintben. Amit a napló határoz meg limiteket az is jó, de azok az egészséges fogyókúrázóknak, szintentartóknak való. Szóval az orvos/dietetikus előírása a mérvadó! Amúgy a napló biztos megkönnyíti majd a számolgatást, és kedvedre bővítheted az adatbázist is.

 

A vércukoringadozást a nem megfelelő szénhidrátbevitel okozza. Kerülni kell a gyorsfelszívódású szénhidrátokat és a mennyiségi előírásokra is figyelni kell. Sok új szokást kell majd kialakítani a lányodnak, ami eleinte nehéz lesz, de hamar hozzászokik majd. Nem kell lemondania semmiről, csak a mennyiségekre kell odafigyelni, meg egészséges módon kell készíteni a kajákat. Például cukor helyett ezentúl mesterséges vagy természetes édesítőt használj, meg ilyesmi. De erről sokat lehetne írni.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2300
Fórum profilkép
DouglasAdams
2018-01-04 10:09

Kedves veresadri26!

 

Nem írtad, hogy mennyi idős a lányod, annyit azonban tudok, hogy kis gyerekeknél, tiniknél gyakori az ok nélküli vércukor ingadozás (IS). A diéta betartása esszenciális, ami még fontosabb, az a helyes döntések meghozatalása való tanítás, és a SPORT. Hogy ne arra koncentráljon a Lányzó, hogy mit NEM ehet, vagy tehet meg, hanem hogy mi az amit bátran és akár többet is mint hitte volna. SmileySmiley Ne ess kétségbe, figyeld meg a viselkedését, vezessétek szépen a diabétesz naplót. Rendkívül fontos, hogy hosszú távon jobban kiismerjétek, mire, hogyan reagál a szervezete. Akár csak ha a havi ciklusra is gondolunk....

 

Apukám 7 évesen lett inzulin dependens cukorbeteg, 52-es születésű volt. Ő például szó szerint a Nagymamámon kezdett csüngeni mielőtt "hipózott" volna (vészesen alacsony cukorszint). Hallgass az ösztöneidre, sokat segíthet. Orvost pedig addig keressetek, míg olyat nem találtok, aki az új szemléletet képviseli, miszerint a kezelés szoros integrálása a cél a napi rutinba, nem pedig a beteg életének korlátozása. Szerintem nagyon fontos, hogy szimpi legyen az orvos, és lehessen tőle kérdezni. Akár hívni is telefonon ha elbizonytalanodnál. Inzulinból is rengeteg féle van, különböző hatás mehanizmusokkal, és felszívódási időkkel stb. Smiley Az inzulinpumpákról nem is beszélve, bár azzal kapcsolatban nincs személyes tapasztalat a családban.

 

Szóval fel a fejjel, tanuljátok meg KÖZÖSEN, hogy mit és hogyan, sok rácsodálkozás vár rátok a címkék bolti olvasgatása során, de csak a javatokra válik. Smiley A közös sportól nem is beszélve.Smiley

Szorítok Nektek, mindenki más és máshogy reagál, fentiek csak az Én élettapasztalatom.

Hozzászólás
Sorrend időben növekvő