Fórum

Kalóriatáblázat

Fórum profilkép
MJu17
2024-01-21 13:47

Kedves Admin,

a táblázatban megadott értékek -kcal, energia, fehérje....- milyen élelmiszertömegre vonatkoznak??

Gondolom, 10 dkg (100 gramm)!???

Nem lenne rossz, ha oda lenne írva!

 

üdvözlettel

 

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3288
Fórum profilkép
admin
2024-01-22 15:57

Szia! Igen mindenhol egységesen 100 grammra vonatkoznak, ill. az egyes élelmiszerek aloldalain, ami épp ki van választva mértékegység, de a többségénél ott is 100 gramm az alapértelmezett. Egyébként fel van tüntetve a kalóriatáblázatok fejlécében. De most, hogy ellenőriztem a naplóban található táblázatoknál valóban nincs, de ott is 100 gramm. Pár napon belül oda is kiírjuk.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3302
Fórum profilkép
New123
2024-06-10 09:51

Jó lenne helyesen érteni és hasznosítani az adatokat, de sajnos elképesztő az eltérés a Tapanyagtáblázat C. könyv alakban megjelent Medicina kiadvány és az itt szereplő adatok között. Csak egyetlen példa: a főtt krumpli szénhidrát a könyvben 60,6 g, itt 18,2. A fehérje ott 9,1, itt 1,7 g. A különbséget csak részben magyarázza, hogy a könyv 1 adagra adja meg, ezt figyelembe véve is van a fehérjében 5,4 szeres különbség. Ez azt jelenti, 54 dekas adagokkal kellene számolni, akkor jönne ki ugyanaz az érték, ami szintén nem lehetséges. Ezért érdekelne, honnan vannak ezek az adatok, ki mérte ki és hogyan, meg lehet-e bízni ebben, hazai v. külföldi eredetű, stb. Udvozlettel

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#3304
Fórum profilkép
admin
(New123 részére, #3302)
2024-06-16 12:51

Szia! Az oldalon a kalóriatáblázatokban lévő általános élelmiszer adatok hivatalos és megbízható forrásból származó, rendszeresen ellenőrzött, friss adatok. Minden adat egységesen 100 grammra vonatkozik az összehasonlíthatóság miatt. Ha a könyvben, amit használsz 1 adagra vannak megadva az értékek, akkor persze, hogy jelentős eltérések lesznek, hiszen egy adag étel tömege több száz gramm is lehet. Ha a könyvben nincs megadva az adag tömege, akkor csak találgatni lehet, hogy az adatok mire vonatkoznak, így használhatatlanok. Másrészt a mi oldlaunkon, ahogy az fel is van tüntetve, a nettó szénhidrát érték van megjelenítve, ami csak az emészthető és a vércukor szintre hatással lévő szénhidrátokat tartalmazza, mert a diéta, fogyókúra szempontjából csak ezek számítanak. A könyvekben vagy sok más helyen általában az össz szénhidráttartalom van megjelenítve, ami nem praktikus. Szóval, ha eltérést tapasztalsz, akkor ezek a fő okok. Az oldalunkon található receptek viszont, mind a felhasználók által összeállított receptek, amik egyedi, a felhasználók által feltöltött hozzávalókat is tartalmaznak, így azok csak tájékoztató jellegű adatoknak tekinthetők, már csak a receptek elkészítésének számtalan variácója miatt is. Ha nagyon pontos adatokra van szükséged, akkor a legjobb, ha a receptjeidet saját magad állítod össze a szerkesztőben úgy, ahogy te szoktad készíteni.

Hozzászólás
Sorrend időben növekvő