Kalória kalkulátor

Kalória kalkulátor
Nem: Kor: Magasság (cm): Tömeg (kg): Testzsír (%, opcionális):
A program meghatározza a megadott adataid alapján, ha üresen hagyod. Az átlagosnál jóval fejlettebb izomzattal rendelkezőknek viszont mindenképp érdemes kitöltenie a testzsírszázalékot.
Cél:
További beállítások
Alvás (óra/nap):
Munka (óra/nap):
Háztartási munka (perc/nap):
Kertimunka (perc/nap):
Sport (perc/nap)
 
 • ---
 Ajánlott értéktartomány
Energia (kcal):
(250-500 kcal)
Fehérje (%):
(10-30%)
Zsír (%):
(20-35%)
Szénhidrát (%):
(45-65%)

Az arányok összege 100% legyen.

Energia

Fogyókúra vagy tömegnövelés esetén mennyivel szeretnél kevesebbet vagy épp többet enni a szintentartáshoz szükséges értékhez képest. Az ajánlott érték az optimális eredmények eléréséhez 250-750 kcal között.

Fehérje, zsír, szénhidrát

A kiszámolt kalóriszükséglet hány százaléka származzon fehérjéből, zsírból és szénhidrátból.

A szokásos tartományok:

 • Fehérje : 10-30%
 • Zsír : 20-35%
 • Szénhidrát : 45-65%

Az ajánlások a mindennapos táplálkozásra a 15-30-55% arányt javasolják, de bizonyos betegségek, speciális diéta, sport, testépítés, esetén az értékek jelentősen eltérhetnek ezektől.

Általánosságban elmondható, fogyókúra és sport esetén magasabb 20-25%-os fehérje bevitel javasolt. Nehezen fogyó típusoknak pedig érdemes lehet alacsonyabb 45%-os szénhidrátbevitelt tartani.

Számítás
Tippek a kalória kalkulátor használatához

Tippek a kalória kalkulátor használatához

1. Számold ki a kalóriaszükségleted minden jelentősen eltérő napra

A munkanapok, pihenőnapok és edzésnapok kalóriaszükséglete jelentősen eltérhet egymástól, így érdemes külön meghatározni mindeggyikre a hatékony szintentartáshoz, fogyókúrához vagy tömegnöveléshez.

2. Fogyókúra: A kezdés

Fogyókúra során szükség van némi energiamegvonásra, hogy a szerevezet a hiányzó energiát az elraktározott zsírból fedezze. Célszerű egy kisebb 500 kcal értkű csökkentést alkalmazni, mert lehet, hogy arra is jól reagál a szervezeted. Ha nem indul be a fogyás, akkor érdemes csak tovább növelni a kalóriacsökkentés mértékét, de ilyenkor optimálisabb megoldás az aktivitásod mennyiségének és gyakoriságának a növelése vagy a szénhidrátarány csökkentése, mivel sok esetben a fogyás beindulásának fő akadályozója a kevés mozgás és a túl magas szénhidrátbevitel.

3. Fogyókúra: Itt az ideje egy vizsgálatnak

Ha mindent megtettél már, figyelsz a kalóriákra, a szénhidrátra, sokat mozogsz, sportolsz és még sem fogysz, akkor érdemes egy orvosi kivizsgálásra elmenned, mert jó eséllyel valamilyen hormonális probléma állhat a háttérben, például a pajzsmirigy alulműködése. Ezek egy vizsgálattal könnyen kideríthetőek és jó esetben még kezelhetők is.

4. Fogyókúra: Terhesség idején

Időnként kérdezik terhesen lehet-e fogyókúrázni. A válasz az, hogy nem! A magzatnak sok energiára, tápanyagra, vitaminra, ásványi anyagra, változatos, vegyes étrendre van szüksége az egészséges fejlődéséhez. A kalkulátor éppen ezért terhesség idejére egy optimális szintentartáshoz szükséges értéket határoz meg, még akkor is, ha fogyást vagy tömegnövelést állítottál be.

5. Figyeld a tested reakcióját

A kalória kalkulátor a számítások során számos paramétert, beállítási lehetőséget és dietetikai ajánlást is figyelembe vesz. Ezek alapján határoz meg iránytadó értékeket, amiket szükség esetén csökkents vagy növelj, ha a korábbi tapasztalatod alapján tudod, hogy számodra egy kicsit kisebb vagy nagyobb érték jobban beválik egy adott cél eléréséhez. Bízz magadban, mert minden egyén más, és te ismered a saját tested és annak reakcióit a legjobban!

A kalória kalkulátor segítségével könnyen meghatározhatja a napi kalóriaszükségletét. A kalória kalkulátor részletes beállítási lehetőségei módot adnak arra, hogy minél pontosabb képet kapjon a napi kalóriaszükségletéről.

A kalória kalkulátorban a személyes paramétereken kívül beállíthatja az alvás idejét, a munka, házimunka és kertimunka jellegét valamint idejét is. Továbbá részletesen beállíthatja, hogy milyen sporttevékenységeket végez, így a kalória kalkulátor pontos információt szolgáltat kalóriaszükségletéről.

Irodalomjegyzék
 • McArdle WD, Katch FI, Katch VL, Essentials of exercise physiology, 2006
 • Mifflin MD, St Jeor ST, Hill LA, Scott BJ, Daugherty SA, Koh YO, A new predictive equation for resting energy expenditure in healthy individuals, 1990.
 • Roza AM, Shizgal HM, The Harris Benedict equation reevaluated: resting energy requirements and the body cell mass, 1984
 • Energy and protein requirements. Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation, Rome, 1981.
 • Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 41:S5–S11, 2005
 • Janmahasatian S, Duffull SB, Ash S, Ward LC, Byrne NM, Green B, Quantification of lean bodyweight. Clin Pharmacokinet. 2005, 44:1051–65.
 • Sarah J Mitchell, Carl M J Kirkpatrick, David G Le Couteur, Vasi Naganathan, Philip N Sambrook, Markus J Seibel, Fiona M Blyth, Louise M Waite, David J Handelsman, Robert G Cumming, Sarah N Hilmer, 2010, Estimation of lean body weight in older community-dwelling men
 • Peters AM, Snelling HL, Glass DM, Bird NJ, Estimation of lean body mass in children, 2011

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok, minden ami kalória.