Fórum

Caloria

Fórum profilkép
Melindaagnes
2020-08-26 21:30

Valamit nem értek. Napi cal beállításom 1200 cal., kutyasétáltatás 132 cal, és a napi caloriámat csak 1282 cal-ra emeli meg. Miért? Nem 1332-nek kellene lennie? Vagy hogyan működik ez? 

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2977
Fórum profilkép
krisztinahajnalka
(telstar részére, #2976)
2020-08-28 18:29

uram!

nincsen mit hozzàfüznöm

fentebb leirtam

mérjen minden nap,aki akar!

aki meg nem,az nem..

(egy 40 éves menstruàlo,sportolo nö,aki fogyàsi szakaszban van nem hasonlithato össze egy 66 éves, nem menstruàlo, nem fogyo férfival.

egy nö a ciklus közepén képes 3 kg különbséget produkàlni,és ezt kb 1 hétig is tartani,egy nagy sullyal biro ,vizesedésre hajlamos ember ugyszintén..

csak arra biztatnàm a fogyni vàgyokat,ne cuppanjanak rà a mérlegre!!kérem szépen!!!!az izom/viz/csont/zsir aràny szàmit....én egy kiados bringa utàn 1 kiloval kevesebb vagyok!!de az csak vizveszteség!!)

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2978
Fórum profilkép
yoyo
2020-08-28 18:41

Szerintem a fogyókúra az, ahol nem érdemes vitázni vagy győzködni bárkit bármiről is legyen az módszer, étel, mérleg vagy bármi más. Mindenki csinálja úgy, ahogy neki bevált  már és jó neki, mert ami az egyiknek jó, az nem biztos hogy a másiknak is. Személy szerint én havi 1-2-szer mérem magam, mert így elekrülöm a testsúlyingadozásból adódó bizonytalanságokat. Meg azért mert én mellette keményen edzek konditeremben is és a mérleg általában nem mutatja nekem a fogyást, mert amennyi zsír lejön rólam, annyi izom is rám jön. Főként a tükörben szoktam látni, hogy innen-onnan lejött egy kis felesleg, de a mérleg meg se moccan. A mérleg nekem csak egy kis plusz infó, de nálam az elsődleges mérce a tükör. :)

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2979
Fórum profilkép
krisztinahajnalka
(yoyo részére, #2978)
2020-08-28 19:11

SmileySmileySmiley

 

kösz!!

szerintem is!!

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2980
Fórum profilkép
telstar
(yoyo részére, #2978)
2020-08-28 19:14

És ha 1-2-szer méred magad havonta akkor nem ingadozik a súlyod?

 

A sok mérésből lehet pl. átlagot számítani. Vagy mediánt.

 

Akkor légyszíves egyszerűen és közérthetően megindokolni, hogy: miért JOBB a kevesebb mérés, mint a több?

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2981
Fórum profilkép
krisztinahajnalka
(telstar részére, #2980)
2020-08-28 19:30

mer' a szépség és a testsuly között nincsen közvetlen szoros kapcsolat...ezér' nem méricskélünk nyakra före,hanem jol eszünk és sportolunk.meg azt sem tudjuk,mi az a meridiàn(én legalàbbis nem tudom)..na jo..(az àtlag az még menneSmiley)

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2982
Fórum profilkép
yoyo
(telstar részére, #2980)
2020-08-29 19:55

Nem mondtam, hogy jobb a kevesebb mérés, mint a több. Én csak azt mondtam, hogy én havi 1-2-szer szoktam mérni magam, de számomra az elsődleges a tükör. Egy alternatívát dobtam fel, mert nem csak a mérleg és a mérőszalag létezik. Azt is mondtam, hogy mindenki csinálja úgy, a fogyókúrát ahogy neki jobb. Nekem semmi problémám azzal, ha te vagy bárki más sokszor mérni magát vagy ha más módszerekre esküszik, mint én. Ahogy írtam az a lányeg, hogy mindenki elérje a célját a számára szimpatikus és működő módon. Az átlagolás is jó módszer sokaknak, ahogy te csinálod, de nekem és még sokaknak tökéletesen elég a havi 1-2 mérés is. Sőt igazából én mérleg nélkül is elvagyok. Ott is nyilávn van ingadozás, és lehet, hogy épp az ingadozás maximumát vagy a mimimumát mérem, de azért 1 hónap már egy tisztességes időtatam, ami alatt van annyi tényleges tömegváltozás (ha az ember rendesen csinálja a dolgokat), hogy még az ingadozással eggyütt is tudom, hogy épp fölfelé vagy lefele megy a tömegem vagy tartom nagyjából. Nekem ennyi elég. Ahogy mondtam nekem az elsődleges mérce a tükör ott mindig pontosan látom, hogy épp honnan jött le egy kis zsír vagy épp hol nőtt az izomzatom egy kicsit, akkor is amikor a mérleg nem mutat változást. Én általában, ha másoknak tanácsot adok, mindig a tükröt és a fotót (havi 1x) javaslom a mérleg helyett, szerintem az a legmegbízhatóbb. Azért kell a fotó mert a mindennapi tükörnézegetés sem jó, mert hozzá szokik az ember a látványhoz és nem látja az apró változásokat, de a fotón minden szépen nyomonkövethető. A felkarom körméretét szoktam egyedül mérószalaggal mérni, mert épp tesztelem a különböző edzéstechinkák izomnövelő hatékonyságát és ez ott jól mérhető. De ezt is másfél havonta 1x teszem, azért pont másfél havonta, mert a kondibérletem másfél havonta jár le, és az egy optimális időtartam, ami alatt tisztességes mérhető növekedés érhető el. Szóval én a mérleges és mérőszalagos méricskélést nem viszem túlzásba, mert nekem így jó, de másnak ha a többszöri méricskélés a jó és megnyugattó, engem nem zavar, mert én nem akarom meggyőzni, hogy az én módszerem jobb. Legfeljebb alternatívaként elmondom, hogy én hogy csinálom és kész.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2983
Fórum profilkép
telstar
(yoyo részére, #2982)
2020-08-29 22:49

Kösz a választ!

 

Ki-ki eldönti majd, ahogy írtad, merre van számára az előre.

 

Azért 1-2 gondolatot engedj meg:

 

1. Ha, mint írod, a mérés pontatlan és nem szeretnéd túlzásba vinni. Ez igaz szerintem is. De nem NAGYOBB a pontatlanság, ha csak havonta méretkezel? Gondold el: mérsz egyet egy hónap után és látod, hogy +2-n állsz. Erre azt mondod, hogy nem számít, mert úgysem ennyi vagy. Majd a következő hónapban látod, hogy +5 vagy a célodhoz képest. Ez már akkora eltérés, amit nehéz... feldolgozni is. De csinálod tovább... Hova vezet ez a gyakorlat?

 

2. A fényképezést nem egészen értem. Hogy állapítod meg egy képről, hogy az zsír vagy izom, amit látsz? Ennél pontosabb módszer lehet az, ahogy a zsír %-hoz mérnek: összecsippentik a bőrt és annak a vastagságát mérik meg pl egy tolómérővel. A zsír ugyanis tipikusan a bőr alatt rakódik le.

 

Vágül: lehet hinni abban, hogy mérleg nélkül is lehet fogyni. Tényleg lehet, mert nem a méréstől fogy az ember (ld. Müller Ceciliát, aki szerint a tesztelés nem segít a koronavírus ellen), de... Minél több és pontosabb információval rendelkezik valaki saját magáról, annál jobban tud a lehetséges módszerek, táplálékok közt válogatni. A testsúly egy könnyen megállapítható és sokatmondó paramétere az embernek. Ne adjunk hibás tanácsokat azoknak, akit most kezdik a saját harcukat. Ami esetedben "elmegy" sőt lehet, hogy neked jó és megfelelő, az egyáltalán nem biztos, hogy egy kezdőnek ajánlható.

 

De a mérésen kívül említhetem a pontos kalórianapló vezetés jelentőségét. Arra is mondhatja valaki, hogy neki felesleges. Ez is lehet. DE NE AJÁNLJUK ezt azoknak, akik most kezdenek!

 

A vitánk nem arról szól, hogy egymást győzzük meg a saját gyakorlatunk működőképességéről, hanem arról, hogy segítsük az újakat elindulni egy hosszú, nehéz úton, míg csak el nem érik a saját céljukat, amin esetleg az életük is múlhat. Ez egy nagyon keskeny út - általában. Jó, ha 10 emberből 1 eljut valahova.

 

Tanácsot adni: felelősség! Olyasmit ajánljunk, amit könnyű megvalósítani, betartani, csinálható dolog (ha lehet, mindenki számára) és jó eséllyel: vezet valahová.

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2984
Fórum profilkép
yoyo
(telstar részére, #2983)
2020-08-30 15:32

A fényképpel nem lehet számszerűsíteni a fogyást vagy a tömegnövelést, mint egy mérleggel, de nagyon szépen látszik rajta a folyamat, és nagyon nagy erőt, motivációt tud adni, akkor is, amikor épp stagnál az ember súlya, mert a stagnálás is a folyamat része néha-néha. A mérleg nem mindig mozdul, de az nem azt jelenti, hogy nincs változás. Ilyenkor jön jól a fotó. Hogy lásd mire gondolok és mennyire motiváló tud lenni egy fotó, kerestem neked egy fényképekből összerakott videót. Nekem nincs ennyi fényképem, mint ennek a fickónak, mert én csak havi egyet csináltam, de nekem is van jó pár, amin ugyanilyen szépen látszik a folymatos változás. Jó magam 30 kilót adtam le és jó pár kiló izmot pakoltam utána magamra. Szerintem a fotó igen is nagyon motiváló tud lenni, főként a stagnáló időszakokban és szépen lehet rajta látni az apró, de folyamatos változásokat.

 

https://youtu.be/xZH1r7vW6D8?t=87

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2985
Fórum profilkép
telstar
(yoyo részére, #2984)
2020-08-30 18:14

Ehhez kell valamilyen állvány és önkioldó? Hogy biztosítod az azonos feltételeket?

Hozzászólás
|
Privát üzenet
#2986
Fórum profilkép
yoyo
(telstar részére, #2985)
2020-08-31 10:05

Lehet állvánnyal is vagy egy sima autós mobiltartóval és elég a mobil késleltetett fényképező funkciója is, ami vár x másodpercet a gomb megnyomása után. De egyszerűbb, ha megkérek valakit vagy csak simán odaállok a tükör elé a kezemben a mobillal az is ugyanolyan jó csak a képen látszik a kezemben a mobil. 

Hozzászólás
Sorrend időben növekvő