Kalória kalkulátor

A kalória kalkulátor segítségével könnyen meghatározhatja a napi kalóriaszükségletét. A kalória kalkulátor részletes beállítási lehetőségei módot adnak arra, hogy minél pontosabb képet kapjon a napi kalóriaszükségletéről.

A kalória kalkulátorban a személyes paramétereken kívül beállíthatja az alvás idejét, a munka, házimunka és kertimunka jellegét valamint idejét is. Továbbá részletesen beállíthatja, hogy milyen sporttevékenységeket végez, így a kalória kalkulátor pontos információt szolgáltat kalóriaszükségletéről.

Kalória kalkulátor
Nem: Kor: Magasság (cm): Tömeg (kg):
Beállítások
Alvás:
óra/nap
Munka: óra/nap
Háztartási munka: perc/nap
Kertimunka: perc/nap
perc/nap
 
  • ---

Az energiadeficit azt fejezi ki, hogy fogyókúra vagy tömegnövelés esetén mennyi energiával szeretne kevesebbet vagy épp többet biztosítani a szintentartáshoz szükséges értékhez képest. Ezt az értéket 250-500 kcal között ajánlott változtatni az optimális eredmények eléréséhez.

Az energiadeficit 14 éves kor alatt nem lesz figyelembe véve.

A fehérje, zsír és szénhidrát mezőben azt állíthatja be, hogy milyen arányban legyen felosztva a kiszámolt energiaszükséglete. Az arányokat az egyedi igényeienek megfelelően tudja megadni. Az ajánlások a mindennapos táplálkozásra a 15-30-55 arányt javasolják, de speciális diéta, sport, testépítés, stb. esetén az értékek jelentősen eltérhetnek ezektől.

Az arányok összege 100% kell legyen.

A tápanyagarányok többnyire az alábbi tartományokban szoktak mozogni:

  • Fehérje : 10-30%
  • Zsír : 20-35%
  • Szénhidrát : 45-65%

Energiadeficit (kcal):

Fehérje (%):

Zsír (%):

Szénhidrát (%):
Számítás

Tippek a kalória kalkulátor használatához

1. Számolja ki a kalóriaszükségletét minden napra

Az egyes napok kalóriaszükséglete jelentősen eltérhet egymástól, így a hatékony fogyókúrához, tömegnöveléshez, vagy szintentartáshoz ezt mindenképpen figyelembe kell venni a diéta kialakítása során.

Például munkanapokon és edzésnapokon jóval több lesz a napi kalóriaszükségletünk, mint hétvégén, vagy amikor nem dolgozunk és nem edzünk. Ennek megfelelően számolja ki a kalóriaszükségletét minden olyan napra, melyeken eltér az aktvitási szintje és étkezzen annak megfelelően.

2. Kezdjen kisebb csökkentéssel

Fogyókúra során szükség van némi energiamegvonásra, hogy a szrevezet a hiányzó energiát az elraktározott zsírból fedezze. Kezdetben célszerű egy kisebb (250 kcal) értkű csökkentést alkalmazni, mert lehet, hogy arra is jól reagál a szervezete. Ezt később, ha szükséges 500 kcal értékre növelheti. Bár nagy a kísértés, hogy ennél nagyobb mértékű energiadeficitet alkalmazzon a nagyobb és gyorsabb fogyás érdekében, de nem ajánljuk, mert pont az ellenkező hatást érheti el és nem fog fogyni. Túl nagy energiamegvonás esetén a szervezet az anygacsere lelassításával kompenzálja a hiányt és a fogyás meg fog állni.

3. Válassza az optimális megoldást

Az energiadeficit előidézhető azzal is, ha kevesebbet eszünk, vagy azzal is, ha többet mozgunk. Az optimális megoldás mindig az arany középút. A kialakuló energiahiány egyik fele származzon a kevesebb kalóriabevitelből a másik pedig a több mozgásból.

  • J. Arthur Harris and Francis G. Benedict: A biometric study of basal metabolism in man. Washington, D.C.: Carnegie Institute of Washington, 1919.
  • Energy and protein requirements. Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation, Rome, 1981.
  • Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 41:S5–S11, 2005.
Irodalomjegyzék

kalóriaGuru.hu - Fogyókúra, diéta egészségesen, Online Táplálkozási Napló, Kalkulátorok, Kalóriatáblázatok.

Kalória kalkulátor - kalóriaGuru.hu

Kalória kalkulátor - kalóriaGuru.hu Gondjai vannak a fogyással vagy a súlymegtartással? Akkor számolja ki a kalória kalkulátorral a napi kalóriaszükségletét.

Kalória kalkulátor - kalóriaGuru.hu Azzal, hogy folyton vizsgálgatja magát nem fog gyorsabban fogyni viszont hátráltatni tudja a folyamatot. Ha túl gyakran nézegeti magát a tükörben nem fogja észrevenni a változást, így tévesen azt hiheti, hogy nemtörtént változás, pedig igen. Ez kedvét szegheti, csökkentheti kitartását és hátráltathatja a fogyókúra sikerességét. A mérlegre maximum csak egyszer álljon rá egy héten, és ha a mérleg épp nem mutat változást esetleg egy egész kicsit többet mutat nem kell aggódnia, mert a testtömege ingadozhat a szervezete vízvisszatartásától és egyebktől függően. Olykor teljesen leállhat egy időre a fogyás (akár 1-2 hétre is), ami teljesen természetes, így ha ilyen eset állna elő nem kell bosszankodnia, folytassa tovább kitartóan a fogyókúrát.