Cink táblázat
A cink hatása és szerepe a szervezetben
A cink egy nélkülözhetetlen nyomelem a szervezetben. Rengeteg folyamatban játszik fontos szerepet, ennek ellenére már viszonylag kis mennyiség is fedezi a napi szükségletünket belőle.
Hatása
- Nélkülözhetetlen a gyermekek megfelelő fejlődéséhez.
- Segíti a sebgyógyulást és hozzá járul az erős immunrendszerhez.
- Szükséges a haj, bőr és körmök egészségéhez.
- Védi a szervezetet a nehézfémek káros hatásaitól.
- Szabályozza az anyagcsere folyamatokat és a hormonrendszer működését.
- Részt vesz rengeteg enzim, például az inzulin megfelelő működésében is.
- Szükséges az egészséges spermatermeléshez.
A cink hiánytünetei
A cink hiánya elég gyakori. Bár sok növényi forrás is tartalmazza, de elsősorban a fehérje dús állati forrásokból szívódik fel hatékonyan, így a vegetáriánusok, fogyókúrázók, egyoldalú táplálkozást folytatók körében jóval nagyobb az esély hiány kialakulására. De a sport, terhesség és a túlzott alkoholfogyasztás is vezethet cink hiányhoz nem megfelelő bevitel esetén.
Hiánytünetek
- Elhúzódó sebgyógyulás, fertőzésekre nagyobb hajlam
- Bélgyulladás, hasmenés
- Étvágytalanság
- Hajhullás és bőrbetegségek
- Gyermekeknél növekedési zavarok, különösen a nemi érésben, heresorvadás
- Férfiaknál potenciazavarok, csökkenő spermaszám
- Nőknél menstruációs zavarok
A cink túladagolása és a tünetei
A cink túlzott fogyasztása hosszú távon káros lehet. Napi 25 mg feletti dózisban szedve vérszegénységet és rézhiányt okozhat.
A cink napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi cink szükséglete 10 mg. Sportolóknak valamint terhesség és szoptatás idején 15 mg. Ennél nagyobb dózisban csak orvosi javallatra szedhető rövidtávon.
Mikor?
A cink szedése étkezés közben vagy után javasolt, de az étel inkább rostban szegény és fehérjében gazdag legyen.
Mivel?
A cink fokozza az A-vitamin felszívódását, a fehérje pedig a cinkét.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Magas dózis esetén a cinket érdemes külön szedni, mivel rontja a kalcium, réz és vas felszívódását, hasznosulását és viszont.
A magas oxálsav tartalom miatt ezekkel az élelmiszerekkel nem ajánlott: kakaópor, csokoládé, sóska, spenót, rebarbara, zellergumó, cékla, szója, tofu, bab, mandula, dió, kesudió, narancs, ananász, málna.
A magas fitinsav és rost tartalom miatt pedig a teljes kiőrlésű termékekkel sem.
A cink elsődleges forrásai
A cink elsődleges forrásai elsősorban állati eredetűek (pl.: húsok, belsőségek, tojás), mivel a növényi forrásokból csak nagyon rossz hatásfokkal hasznosul.